Artikeln i PDF

 Villa Pauli i Djursholm ska du kunna inleda en internationell affärsuppgörelse till kraset av frukostflingorna. Det skulle åtminstone värma Arnfinn Röstes hjärta. Han både äger den exklusiva medlemsklubben och vill värna om den goda affärsrelationen. 

Arnfinn Röste är en person som tycks hämta sin livsnäring ur nätverkande - alla relationer är potentiellt fruktsamma och bör vårdas väl. Han är teknisk fysiker och hans liv består av mobiltelefoni, entreprenörskap och ett internationellt leverne, en speciell plats i hans hjärta har Asien efter 25 år där. På Strandvägen i Djursholm äger han sedan 1998 en av Norra Europas exklusivaste medlemsklubbar för företag, entreprenörer, utländska familjer bosatta i Sverige för internationella bolags räkning, samt svenska familjer, med önskan om en fullservicepartner för representation, möten och events.


- Jag tror att den typ av interna företagskonferenser som funnits sedan 1980-talet, kommer att dö ut gradvis och ersättas av ett mycket större behov av konfidentiella möten mellan affärspartners,  videokonferenser i HD istället för affärsresor, säger Arnfinn Röste - ironiskt nog i ett av många anrika konferensrum på Villa Pauli, topputrustade med den senaste tekniken, som HD-videokonferensutrustning.

Vad han menar är delvis att insikten om att affärsmöten blir bättre om de sker i en vacker kreativ miljö, med tillgång till samtliga faciliteter och en hög servicenivå. Villa Pauli vill vara platsen där stora överenskommelser träffas över en drink i baren, efter en tennismatch, efter en fyrboll på golfbanan. eller i ett exklusivt chambre separée under en måltid av hög klass, eller i ett topputrustat vackert mötesrum. Samtliga som vistas på Villa Pauli är medlemmar i en eller annan form, och har ett syfte med besöket.

- Vi har många utländska familjer här på kontrakt, som är ansvariga för internationella storbolags dotterbolag i Norden, och som ofta har lämnat familj, nätverk och fritidssysslor hemma. Då behöver man någonstans att vara, där man kan känna igen sig. Entreprenörer i den postindustriella verkligheten, med mobil telefoni och mobilt bredband, kanske inte behöver något kontor och vill slippa trafikköer, och föredrar då att sitta i den här natursköna miljön och arbeta istället. Representation kan man utföra till affärsfrukost, lunch och middag, alla dagar i veckan.


Många stora börsnoterade bolag och deras koncernledningar är medlemmar, liksom ett stort antal mindre företag och framstående entreprenörer, finansfolk och managementkonsulter. Nästan alla landets större banker, advokatbyråer, och försäkringsbolag, är medlemmar sedan länge, och kan sköta både representation, avkoppling och affärsmöten här. Men Arnfinn Röste vill speciellt verka för den yngre affärsgenerationen, at de som är mellan 30-45 år skall erbjudas goda möjligheter att nätverka. I medlemsavgiften - för företagsmedlemskap från 2.500 kr i månaden, för privatpersoner från 800 kr i månaden - ingår bland annat både golf på närliggande Djursholms GK, tennis på Djursholms Tennisklubb, samt på egen utomhusbana, tillgång till den fina Wellness anläggningen, med Sauna, massage och behandlingar , VIP-inbjudan till champagne och vinprovningar, inbjudningar till exklusiva events och mycket, mycket annat.

 - Jag såg att det var i sådana här miljöer man kunde göra affärer i Asien. På motsvarande ’mansions’ i Shanghai, kunde man göra affärer. På den tiden hade man inte kontor i Kina, utan det var hotell och fina ’mansions’ som gällde, och det går igen även idag. Då behöver man den ’one-stop-shop’ service som Villa Pauli är verkligt bra på att erbjuda, där man kan ha fullständig kontroll över situationen och bygga affärsrelationer på ett diskret och konfidentiellt sätt.

Efter sex år tog ditt bolag även över driften. Varför det?

- Jag hittade inte då någon från mötesbranschen, som förstod hur det här med internationella relationer fungerar. Det fanns herrklubbar, visst, men det var inte vårt tema, utan vi ville skapa en öppen och avslappnad miljö för våra medlemmar, ’ett hem borta’, ’a home away from home’. Villa Pauli är från början till slut ett rent hem för entreprenörer, och det är precis den andan jag vill ska genomsyra verksamheten. Besöksnäringen växer kraftigt i Sverige, vi har en unik miljö här som vi måste ta vara på.


Hur kommer det sig att du hamnade i Asien från början?

- 1968 började jag studera teknisk fysik på KTH. Efter ett år träffade jag en student från Sydkorea, som jag lärde känna. Jag insåg redan då att framtiden fanns i Asien. Jag imponerades av deras arbetsetik, respekten för vishet, kunnande och viljan att lära mer. Sen arbetade jag för Ericsson under många år i Asien, och introducerade mobiltelefonsystem i länder som Kina, Taiwan, Hong Kong, Macau, Japan, Malaysia, Thailand, Australien, Nya Zeeland, Indonesien, Singapore, Indien, Tunisien, m.fl. Vårt uttalade syfte baserat på den strategi jag föreslagit, var att konkurrera ut japanska NEC från dominans inom mobiltelefonsystem på sin ’hemmamarknad’ Asien.

Sen fortsatte du med mobiltelefonsystem och mobiloperatörskap i Sverige?

- Ja, efter 25 år i Asien var jag först med att introducera den nordamerikanska CDMA2000 3G-tekniken i Europa. Sen har jag bland annat grundat ice.net (net.1) och Nordisk Mobiltelefon International. Det är mycket glädjande att CDMA 2000 nu efter Ericssons förvärv av Nortel, inklusive Global Services i Nordamerika, Kina och Japan , nu enligt den senaste kvartalsrapporten från Ericsson , står för 25 procent av deras lönsamhet, men gudarna skall veta att det har varit mycket motstånd på vägen dit, av typen ’not invented here’. 

Varför återvände du till Sverige?

 Jag fick en möjlighet att ta ett initiativ till en ny global standard för mobiltelefonsystem CDMA2000 inom 450 MHz bandet. Jag har rest runt hela mitt livs i världen, så jag ser Sveriges möjligheter och brister utifrån, som en sann internationalist. Jag var bara tre år gammal när mina föräldrar började ta med mig på bilresor genom hela Europa. Jag har besökt 48 stater i USA 1968, och har färdats med bil på i princip alla godkända vägar i Sovjetunionen 1967. Jag har räknat ut att jag spenderat ungefär 20 år av mitt liv på hotell. Då blir man till slut ’hotelltrött’, det är därför det är så viktigt för mig och våra gäster, att Villa Paulis hotelldel, verkligen är ’ett hem borta’.

Tröttnar du inte på det internationella resandet?

- Nej. Men många gör det, och det är där Villa Pauli passar så bra in. Folk är trötta på att sitta och i hotellfoajéer och restauranger utan chambre separée, att se samma flygplatser och standardiserade hotellrum, dag efter dag. Då kan man komma hit och känna sig som hemma, koppla av, och bli kreativ. När utländska gäster kommer hit tror de inte att det är sant - en sådan här miljö, tio minuter från Stockholms City och Stureplan!


Namn: Arnfinn Röste (Det ovanliga namnet, från en Vikingakung på 960-talet, Arn=Örn, Finn=Man)

Ålder: Född på Karolinska Sjukhuset 1949.

Bakgrund: Uppvuxen i Östersund, Jämtland, med tre exklusiva villor i Åre (som numer hyrs ut av Villa Pauli). Utbildning, teknisk fysik KTH. Ansvarig för marknadsföring av mobiltelefonsystem inom Ericsson, med huvudinriktning Asien, under många år. Grundare av Nordisk Mobiltelefon International AB och CDMA2000 på 450 MHz bandet, Grundare av telekom operatören ice.net i fem länder, medgrundare till Revenco i Guangzhou, Kina, medgrundare till CellMax Technologies AB. Köpte Villa Pauli 1998.

 

Hobbies: Utförsåkning på skidor, helst i Åre, Rallyförare, helst i Jämtland eller Värmland.

Övrigt: Hälftenägare i 200-årsjubilerande Reijmyre Glasbruk. Besöker Champagnedistriktet i Frankrike varje år.